Kabelguiden

När du köpt en ny konsol för många hundralappar kanske du vill också ha ut den bästa möjliga bilden ur din maskin. Oftast packar företagen ner en skräpkabel för att hålla produktionspriserna nere på ett minimum. Vi är här för att hjälpa dig igenom kabeldjungeln.

Börja med att utgå från din TV. Är det en ny platt historia så kommer den troligen visa bäst resultat om den blir matad med en digital signal. Signalen bör ha samma upplösning som panelen skärmen har. Har du en tjock CRT-TV så gillar den helt enkelt analoga signaler bäst.

Självklart finns det undantagsfall nu och det beror främst på hur olika bildomvandlarna i de nyare platta skärmarna fungerar. Men tumregeln är som jag beskrev. Om man vill leka lite kan man göra egna tester med sin egna TV-apparat och olika kablar.

Jag kommer att gå igenom kablarna och börjar med bäst högst upp och sämst längst ner.

HDMI är det nyaste gränssnittet för digitala apparater och skickar bilden digitalt till skärmen. Både Playstation 3 och Xbox360 stödjer denna kabel och kan då visa upplösningar i 1080p. För att dra nytta av den höga upplösningen krävs det att din skärm/projektor/tv har denna upplösning på sin panel. Annars skalar bara skärmen om bilden till sin panel-upplösning. Det kan resultera i sämre kvalitet och ett visst lagg.




Komponent är likvärdigt HDMI om man bortser från 1080p. Signalen är egentligen analog vid överföring men pågrund av signalens struktur kodas den lätt om till digital. Detta gör att man kan ha höga upplösningar och superklar bild utan färgblödningar och andra artefakter.

PlayStation 2 har inga problem med komponent och även vissa spel kör i 480p eller högre. Många spel blir så klara att de kommer se pixliga då man lätt märker att de offrat upplösning för mer saker på skärmen.

Xbox kan också använda komponentkabel. Men vill man använda de högre upplösningarna måste maskinen vara från Amerika/Japan eller vara modifierad. Då kan man genom Original Dashboard aktivera 480p, 720p och 1080i.

GameCube har också en komponentkabel men den är svår aoch dyr att få tag på eftersom den innehåller ett litet kretskort. Man måste även ha en GameCube med Digital A/V-port som försvann på de nyaste maskinerna. Många amerikanska/japanska spel fungerar att köra i 480p.

Wii körs bäst med komponentkabel då den stödjer 480p och visar en ytterst skarp bild med komponentkabel.

Xbox 360 och PlayStation 3 (samma kabel som PS2) rekommenderas att användas med komponent. Maskinens prestanda märks bäst när bilden är skarp och högupplöst så inga detaljer går förlorade.

Det finns även en multikabel där man kan koppla i både PS2/PS3, Xbox 360 och Wii till samma ingång. Sedan kan man växla mellan maskinerna igenom kabeln.



VGA är likvärdigt komponent förutom att man kan välja en rad fler upplösningar. Fördelen med en VGA-kabel är att du kan anpassa upplösningen till din TV om du inte har en TV med extremt obskyr upplösning. Denna signal är också analog men kan lätt kodas om till digital.

Dreamcast var den första maskinen som använde VGA och körde då spelen i 640x480. Deras egna kabel var svår att få tag på och tredjepartskablarna bredde inte ut sig för än i slutet av Dreamcast-perioden.

Alla maskiner som stödjer komponent kan få signalen konverterad till VGA utan fördröjning med en VGA-adapter. Detta är praktiskt om man vill köra på en datorskärm eller sin TV med lite kontakter på baksidan. Det är bara de högre upplösningarna (480p, 720p) som fungerar på skärmar då få apparater klarar av att visa 480i.

Xbox 360 har stöd för VGA och har man en TV med konstig panelupplösning kan det vara värt och prova om man får bättre bild med en VGA-kabel som kan matcha upplösningen.



Scart-ingången är en multiingång som klarar flera typer av signaler, förutom ljud och komposit klarar den även RGB-signaler eller S-Video. Om en TV har flera Scart-ingångar är det oftast den första eller de första som har stöd för RGB medans den sista eller de sisa har stöd för S-Video.

RGB-Scart
Detta är bästa signalen för gamla tv-apparater. Bilden är likvärdig om inte bättre än komponent-bilden när de kör i samma upplösning. Bilden är superskarp, rik på färger har inga färgblödningar eller andra artefakter.
Alla maskiner stödjer RGB-Scart förutom amerikanska/japanska GameCube-maskiner. De kräver en specialmoddad kabel.


PS/PS2/PS3 - XBOX - XBOX360 - WII



S-Video håller sig skarp och är ett bra alternativ mot kompositsignal. Dock kan inte alla TV-apparater hantera denna signal och heller inte alla konsoler. De flesta nya maskiner har dock inga problem med denna kabel.

PlayStation och Xbox har inga problem med den här kabeln men GameCube och Wii måsta vara av amerikansk/japansk version.


PS/PS2/PS3 - XBOX - XBOX360 - WII



Denna kabel brukar följa med och ger många gånger oskarpare bild än alla andra kablar här ovanför. Oftast stoppar man denna kabel i en liten dosa som sedan går in i en scart-ingång i tv-apparaten. Detta får inte förväxlas med RGB-Scart som är tre separata kablar som går igenom kabeln hela vägen från maskinen till scart-ingången på tv-apparaten.